Q1. To which Technical Board/ Council the ITI is affiliated?
Ans. Industrial Training Institute, Savarkundla is affiliated to National Council for Vocation Training (NCVT) & approved by Directorate General of Employment & Training (DGET), Ministry of Labour, Government of India, New Delhi.
Q2. Which courses are run by Savarkundla ITI and what is the admission criteria for each trade?
Ans. Following courses are run by the Institute: -

Name of Trade under (NCVT)

Duration of NCVT

Eligibility Qualification

COPA

1 Year

10th Pass

ELECTRICIAN

2 Year

10th Pass

MECHANIC MOTOR VEHICLE

2 Year

10th Pass

WIREMAN

2 Year

8th Pass

Q3. What is the syllabus for all courses are run by Savarkundla ITI?
Ans. Click on the link to see the latest syllabus: -
http://dget.gov.in/LISDApp/Trade/Syllabus/PDF
Q4. What is the Admission time for the various courses?
Ans. Admissions normally start from July every year and a session starts from August.
Q5. What is the age limit for admission to various course of ITI?
Ans. Eligibility age for various Trades of ITI should ordinarily be between 14 and 25 years of age as on the date of start of the admission session.
Q6. What are the documents required while taking admission?
Ans. Following documents are required for admission:-
. 1. Passport size photo : 03 nos
. 2. High School / Higher Secondary mark sheet photocopy (Attested by Gazetted officer)
. 3. Transfer Certificate (Original)
. 4. Caste certificate photocopy (Attested by Gazetted officer) for SC, ST &OBC.
. 5. Income certificate photocopy (Attested by Gazetted officer) for SC, ST & OBC.
Q7: What is the criterion for admission in I.T.I.?
Ans: Merit is the alone criterion for Admission. Merit list based on prescribed Minimum Educational Qualification is made and admissions are given strictly according to merit only.
Q8: Does it make any difference from which Institute I have passed?
Ans: Whether you get training in Govt. ITI or Pvt. ITI, Both of them train student and after completing training student has to appear in All India Trade test of craftsman under Craftsmen training Scheme. Certificate issued to both ITI students are same. Certificate issued to pass trainees is called NTC (NATIONAL TRADE CERTIFICATE)
Q9: Does trainee passed from Pvt. ITI is also eligible for govt.  jobs?
Ans: The Govt. ITI and Pvt. ITI both get affiliation from NCVT, Government of India. National Trade Certificate is issued by NCVT (National Council for Vocational Training). Certificates issued by NCVT are recognized for Govt/private jobs in India & Abroad.
Q10: Is there any provision for Part time ITI?
Ans: No any provision part time ITI Courses.
Q11: What is the age limit for getting admission in ITI?
Ans: Minimum 14 years age of candidate on date of Admission.
Q12: What is the minimum Qualification for admission in ITI?
Ans: Minimum Qualification of Admission in ITI required 10th class pass.